Dostupni linkovi

Španija i Italija nezadovoljne Ukrajinom zbog Timošenko



Premijeri Španije i Italije su u zajedničkom pismu ukrajinskim vlastima izrazili nezadovoljstvo zbog držanja bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko u zatvoru,
saopšteno je danas u Madridu.

Oni su pismo uputili po povratku iz Kijeva gde su prisustvovali finalu Evropskog fudblaskog prvenstva 2012.

U tom pismu je navedeno da će "španski ambasador posetiti Juliju Timošenko i nastaviti kontakte sa ukrajinskom opozicijom", rekao je novinarima španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija Margalo.

Španski premijer Mariano Rahoj i prestolonaslednik princ Felipe prisustvovali su finalu u Ukrajini, a prethodno su bojkotovali dva prethodna meča španskog tima u toj zemlji. Italijanski premijer Mario Monti takođe je bio prisutan.

Nekoliko evropskih vlada, kao što su francuska, britanska i nemačka odbili su da pošalju svoje predstavnike na utakmice njihovih timova u Ukrajini.

Evropsko prvenstvo u fudbalu ove godine su zajednički organizovali Poljska i Ukrajina.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u pritvoru je od avgusta 2011. godine, a osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti prilikom potpisivanja gasnog ugovora sa Rusijom koji se smatra nepovljnim za zemlju.

Ta afera izazvala je ozbiljnu krizu u odnosima između Kijeva i Zapada, koji smatra da je ona zatvorena iz političkih razloga i traži njeno oslobađanje.
XS
SM
MD
LG