Dostupni linkovi

Kraj nadgledane nezavisnosti - istorijska odluka za Kosovo


Michael Spindelegger, Hashim Thaci i Pieter Feith, na konferenciji za novinare nakon odluke Međunarodne upravljačke grupe u Beču
Michael Spindelegger, Hashim Thaci i Pieter Feith, na konferenciji za novinare nakon odluke Međunarodne upravljačke grupe u Beču
Međunarodna upravljačka grupa okončala je u ponedeljak međunarodno nadgledanje kosovske nezavisnosti. Odluka je doneta pošto je utvrđeno da je Kosovo ispunilo uslove iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Martija Ahtisarija.

Međunarodna civilna kancelarija je na čelu sa njenim predstavnikom, Pieterom Feithom, tokom ovih četiri i po godine, osiguravala puno sprovođenje sporazuma za rešenje statusa Kosova kroz savetovanja Vlade Kosova i lidera iz zajednica.

Na poslednjem sastanku MUG-a u Beču u ponedeljak, kosovske institucije pozvane su da nastave sa usvajanjem dogovorenog paketa amandmana na Ustav Republike Kosovo i na primarno zakonodavstvo, te da se okonča nadziranje nezavisnosti. Mandat međunarodnog civilnog predstavnika, koji je nadgledao MUG, biće ukinut nakon uspešnog usvajanja neophodnih amandmana na Ustav i primarno zakonodavstvo.

Domaćin sastanka, ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger, kazao je da je ovo istorijski dan za Kosovo, da se u ponedeljak okončava nadgledanje nezavisnosti i da će mandat MCK prestati u septembru.

“Znamo da će se Kosovo suočiti sa mnogim izazovima i mnogi zadaci se moraju završiti, ali isto tako znamo da je poslednjih godina urađen sjajan posao”, kazao je austrijski ministar, izražavajući nadu da će Kosovo jednog dana biti deo EU.

Thaci: Radićemo na vladavini prava

Feith je ovom prilikom ocenio da je još uvek potrebno dosta rada, ali da je ostvaren značajan napredak, naročito kada je u pitanju sever Kosova gde je skoro uspostavljena vladina administrativna kancelarija.
Hashim Thaci na sastanku Međunarodne upravljačke grupe na Kosovu
Hashim Thaci na sastanku Međunarodne upravljačke grupe na Kosovu

On je dodao da će nakon zatvaranja njegove kancelarije i okončanja nezavisnosti, pojedini međunarodni zvaničnici u ključnim institucijama nastaviti da rade u Ustavnom sudu, Agenciji za imovinu i u Agenciji za privatizaciju. Feith je naglasio da će KFOR nastaviti da pruža bezbedno okruženje građanima, a EULEX će nastaviti da savetuje policiju i sudstvo na Kosovu. On je međutim kazao da se Srbi na Kosovu koji su se priključili kosovskim institucijama osećaju mirnije i bezbednije, izražavajući da će se to desiti sa celom srpskom zajednicom. Feith je takođe dodao da će problem na severu biti rešen.

“Političko rešenje severa neće obuhvatati nasilje, podelu, sever će ostati unutar Kosova, i sever neće ostati zamrznut konflikt. Okončanje nadgledanja nezavisnosti je važno za Kosovo i ne može se smatrati taocem taktika tvrdolinijskih političara na severu Kosova", kazao je on.

Kosovski premijer, Hashim Thaci, ocenio je da je odluka MUG-a istorijska za Kosovo, te je dodao da je uspeh na Kosovu postignut zahvaljujući saradnji sa međunarodnom zajednicom.

“Svestan sam da ćemo sada još više raditi. Radićemo na ojačavanju vladavine prava, na postizanju većeg stepena poverenja kod građana, na ekonomskom razvoju, socijalnoj zaštiti i decentralizaciji, kao i na jačanju saradnje sa zajednicama…Vlada koju predvodim je u potpunosti posvećena vladavini zakona, i prema tome smo zainteresovani da pronađemo adekvatnu zakonsku osnovu za produžetak mandata misiji EULEX-a, uključujući i izvrešna ovlašćenja do juna 2014”, kazao je Thaci na konferenciji za novinare u Beču nakon sastanka MUG-a.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da odluka Međunarodne upravljačke grupe otvara put za ravnopravno partnerstvo sa međunarodnom zajednicom na osnovu uzajamnog poštovanja.

Pozdravljajući odluku Međunarodne upravljačke grupe, Jahjaga je rekla da najveća zasluga za okončanje međunarodne nadgledanosti pripada građanima Kosova.

"Sa vašom posvetom i neumornim radom, naročito poslednjih četiri godine, za svakodnevno sprovođenje Ahtisarijevog plana, vi (građani) ste ostvarili ideal za izgradnju nezavisnog Kosova, jedne slobodne zemlje gde se dostojanstveno živi", ističe se u pisanoj izjavi predsednice Kosova.
XS
SM
MD
LG