Dostupni linkovi

Špindeleger: Istorijski dan za Kosovo



Austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger ocenio je da je današnji dan veliki dan za Kosovo, jer je Međunarodna upravljačka grupa donela odluku o
prestanku nadgledane nezavisnosti.

"Danas je veliki dan za Kosvo", rekao je Špindelegera, koji je bio domaćin sastanka Grupe u Beču, gde je odlučeno da period nadgledane nezavisnosti bude okončan u septembru, kada će biti zatvorena i Međunarodna civlina kancelarija u Prištini.

Šef Međunarodne civilne kancelarije u Prištni Piter Fejt rekao je da je Kosovo ostvarilo značajan napredak poslednjih godina.

Izražavajući podršku otvaranju Administrativne kancelarije za sever Kosova, Fejt je pozvao institucijje Kosova da u narednim danima izvrše potrebne ustavne i zakonske izmene, što će omogućiti prenošenje ovlašćenja Međunarodne civilne kancelarije na
institucije Kosova.

Ocenjujući da je ovo istorijski dan za Kosovo, premijer Hašim Tači rekao je da zasluge za taj uspeh pripadaju zajedno institucijama i građanima Kosova.

Međunarodnu upravljačku grupu čine SAD, zemlje EU koje su priznale Kosovo i Turska.

Odluka Grupe o okončanje nadgledane nezavisnosti neće uticati na međunarodno prisustvo na Kosovu, gde će ostati Euleks i Kfor.
XS
SM
MD
LG