Dostupni linkovi

CB i MMF: Situacija u Crnoj Gori poboljšana



Crnogorska Centralna banka (CB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenili su da je ekonomska situacija u Crnoj Gori poboljšana, ali da i dalje predstoje brojni izazovi i da treba nastaviti reforme, saopšteno je danas iz CB.

Guverner CB Crne Gore Radoje Žugić razgovarao je s delegacijom MMF, na čijem čelu je bio novi šef misije za Crnu Goru Nadim Ilahi, a u delegaciji je bio i raniji šef misije Gervin Bel.

U zajedničkoj oceni konstatovano je da je ekonomska situacija u Crnoj Gori poboljšana, ali da su i dalje prisutni "brojni izazovi", piše u saopštenju CB.

Bel je ocenio da je Centralna banka sprovela značajne reforme u bankarskom sektoru, a da glavni izazovi u narednom periodu ostaju u domenu fiskalne politike.

Novi šef misije MMF za Crnu Goru Ilahi je istakao da je u izveštajima o Crnoj Gori pročitao mnogo pozitivnih stvari, ali da u uslovima ekonomske krize ta država ne može da "uživa" u koristima sprovedenih reformi.

Zajednički je zaključeno da se reforme moraju nastaviti i u narednom periodu, a posebno je naglašen značaj povećanja fleksibilnosti tržišta rada, kao i zaustavljanja tendencije daljeg rasta javnog duga.

Predstavnici MMF-a su izrazili spremnost da pruže svaki oblik pomoći Crnoj Gori, piše u saopštenju Centralne banke Crne Gore.
XS
SM
MD
LG