Dostupni linkovi

Policija EU (EUPM) sutra završava misiju u BiH



Portparolka policijske misije Evropske unije (EUPM) Monja Koluder, potvrdila je da će sutra, nakon desetogodišnjeg angažmana u BiH zvanično okončati mandat.

"EUPM se zatvara, međutim pomoć Evropske unije (EU) Bosni i Hercegovini (BIH) se nastavlja kroz ured specijalnog predstavnika EU i predpristupne pomoći IPA fondove", rekla je Koluder agenciji Beta.

Ona je kazala da će ova informacija sutra javno biti saopštena iz kabineta šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Koluder je dodala da nije planirana nikava svečana ceremonija zatvaranja EUPM misije, da je za njeno zatvaranje bilo predviđeno šest meseci tranzicije, i da je to rok koji ističe sutra.

EUPM je prva civilna misija EU upravljanja kriznom situacijom, koja je u BiH pokrenuta u sklopu evropske sigurnosne i odbrambene politike.

Kako je saopšteno iz te institucije, EUPM je tokom deset godina doživela nekoliko transformacija, od podrške sprovođenju mira i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH, do angažmana u sklopu reforme policije.

Međunarodni i domaći zvaničnici su se složili da ova misija uspešno završava svoj mandat, i da se time šalje poruka da je kriza u BiH u velikoj meri rešena.
XS
SM
MD
LG