Dostupni linkovi

Cvrtila: Bez promena u odnosima Hrvatske i Srbije



U odnosima između Hrvatske i Srbije ništa se suštinski neće izmenitinakon promene vlasti u Beogradu, smatra savetnik hrvatskog predsednika Vlatko Cvrtila.

„Da se to dogodilo pre desetak godina, verovatno bi to imalo posledice na povećanje stresa u regionu. Mislim da toga više neće biti, jer su sve države u regionu sazrele, a i međunarodna zajednica ima jaku ulogu", kaže Cvrtila, koji je i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka.

On je za "Dojče vele" ocenio da osoba koja je pre 10-15 godina imala drugačija politicka gledišta, a sada samo nešto oštriju retoriku, "možda može da izazove privremenu zabrinutost, ali ne i da naruši ukupne odnose u regionu“.

Za Cvrtilu je nerealno da se naruši bezbednosna situacija, jer niko u regionu nema takvu moć, a sama Srbija ima mnogo problema sa svojom unutrašnjom konsolidacijom, od ekonomije do Kosova, sa čime će se suočavati u sledećem razdoblju.

Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac smatra da su odnosi dve države u protekle dve godine značajno unapređeni zahvaljujući naporima predsednika Ive Josipovića i Borisa Tadića, a nema nikakve sumnje da će zbog evropske perspektive ti odnosi biti dalje razvijani.

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak smatra da se ništa suštinski neće promeniti, jer je Dačić i do sada bio u Vladi, kao drugi čovek.

„Nebitno je da li je on prvi ili drugi čovek, jer je reč o istoj politici, ali samo sada u drugom pakovanju“, smatra Čičak.
XS
SM
MD
LG