Dostupni linkovi

Lideri EU: Zeleno svetlo za pregovore sa C. Gorom



Lideri Evropske unije danas su u Briselu dali "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora o članstvu s Crnom Gorom, koji će početi već popodne "međuvladinom konferencijom EU - Crna Gora" u sedištu Unije.

Kako se nezvanično saznaje, u pripremljenim zaključcima zasedanja šefova država ili vlada EU, pod stavkom "Prosirivanje" navodi se da je "Evropski savet podržao odluku Saveta ministara (EU) da se pokrenu pregovori o članstvu s Crnom Gorom 29. juna 2012".

Lideri EU su tako i zvanično odobrili odluku šefovi diplomatija EU donetu u utorak u Luksemburgu, da se preporuči početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom, uz ocenu da su vlasti u Podgorici ostvarile napredak u reformama, i zahtev za dodatna jemstva da će Crna Gora "otkloniti razloge za zabrinutost".

Ministri inostranih poslova EU su naglasili da vlasti u Podgorici moraju odmah pokazati opipljive rezultate u vladavini zakona i nezavisnosti pravosuđa.

U tom cilju je odlučeno da i evropska policijska agencija Europol zato podnese izveštaj o stanju oko korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Od vlasti u Podgorici je zatraženo da se "uhvate u koštac s pitanjima koja izazivaju zabrinutost, a što je predočila i Evropska komisija u poslednjem izveštaju, naročito kad su u pitanju nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog
kriminala, kao i potreba da Crna Gora ojača napore kako bi se postigli snažni rezultati u toku pregovora".

Savet ministara EU je predočio da će, i u slučaju Crne Gore, kao i budućih pregovora s drugim kandidatima za članstvo, "Evropska unija s tim u vezi voditi računa o iskustvu iz prethodnih pregovora o članstvu, naročito kad je reč o poglavljima sudstva i temeljnih prava, kao i pravosuđa, sloboda i bezbednosti".

Evropski komesar za proširivanje Štefan File je juče stavio do znanja da "stvari vezane za korupciju i organizovani kriminal jesu ozbiljan izazov za Crnu Goru" s kojim se Podgorica mora izboriti.
XS
SM
MD
LG