Dostupni linkovi

Pariz i Berlin za integraciju i solidarnost



Francuska i Njemačka žele da prodube ekonomsku i monetarnu uniju i sutra i političku uniju, rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland kada je dočekao njemačku kancelarku Angelu Merkel u Jelisejskoj palati.

Njihov susret odrzava se uoči evropskog samita koji se smatra veoma važnim za budućnost eurozone.

"Mi se nalazimo pred važan Evropski savjet, mi smo već dosta uradili. Ostvaren je napredak, posebno po pitanju rasta koji je bio predmet brojnih diskusija koje su uspjele. Evropski savjet će o tome odlučivati", rekao je Oland ispred Jelisejske palate poslije susreta sa Merkelovom.

"Mi smo takođe svjesni mjera koje treba da pripremimo za finansijsku stabilnost, i želimo da produbimo ekonomsku i montearnu uniju, i sutra političku, da bi stigli do integracije i solidarnosti - integracije onoliko koliko je potrebno, a solidarnosti onoliko koliko je moguće", dodao je Oland.

On je istakao da su mnoge oči sada uprte u Evropu i da evropske vođe žele da pokažu evropsku povezanost, snagu, jedinstvo i solidarnost.

Angela Merkel je rekla da je sitaucija "veoma ozbiljna" i da evropski zvaničnici imaju obavezu da "izgrade jaku i stabilnu Evropu sutrašnjice".
XS
SM
MD
LG