Dostupni linkovi

Sud EU potvrdio kaznu Majkrosoftu


Opšti sud EU potvrdio je u sredu najveći deo ogromne novčane kazne koju je evropski komesarijat za konkurentnost odredio Majkrosoftu, čime je zatvoren slučaj protiv te softverske kompanije, koji je počeo 1998.

Sud EU, sa sedištem u Luksemburgu, odbacio je zahtev Majkrosofta da mu bude obustavljena kazna, određena 2008, ali ju je smanjio za 39 miliona evra, na sumu od 860 miliona.

Računajući dve ranije kazne, slučaj će ukupno koštati Majkrosoft 1,64 milijarde evra, što je najveći novčani ishod jednog pojedinačnog slučaja u Evropi, mada je Intel korporacija 2009. bila pogođena većom pojedinačnom globom od 1,09 milijardi evra.

Globa od 860 miliona evra je "kazna za nepoštovanje" naredbe evropskog tela za konkurentnost iz 2004. da Majkrosoft proizvodi operativni sistem koji će biti takav da će omogućiti i konkurentnim proizvodima da se nađu na tržištu i da budu kompatibilni sa njegovim softverom, navodi agencija AP.

Majkrosoft, dodaje AP, jeste uvažio naredbu Evropske komisije, ali po ceni za koju je Komisija ocenila da je preterana, što je po njenom mišljenju bilo ravno nepoštovanju naredbe.

Evropski komesar za konkurentnost Žoakin Almunja rekao je da današnja presuda omogućava da mnogi novi proizvodi, koji inače ne bi ugledali svetlo dana, budu predstavljeni na tržištu. On je dodao da je upravo to zasluga Evropske komisije. Majkrosoft je u saopštenju povodom presude izrazio razočaranje.
XS
SM
MD
LG