Dostupni linkovi

Tužilaštvo zatražilo 20 godina zatvora za Haradinaja



Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju je danas u Hagu, u završnoj reči, zatražilo "najmanje 20 godina zatvora" za bivšeg zapovednika OVK
Ramuša Haradinaja zbog zločina nad Albancima, Romima i Srbima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana 1998.

Na kraju ponovljenog suđenja, tužioci su istu kaznu predložili i za saoptužene Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja.

Posle prvog procesa, Haradinaj i Baljaj su aprila 2008. bili oslobođeni, a Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Oni se terete za zlostavljanje, mučenje i ubistvo najmanje osam pritvorenih u Jablanici, od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci.

Prvooptuženi Haradinaj je u to vreme bio regionalni zapovednik OVK, Baljaj je predvodio specijalnu jedinicu te paravojske, a Brahimaj je komandovao logorom u Jablanici.

"Najmanja kazna koju valja izreći za svu trojicu optuženih je 20 godina zatvora", rekao je tužilac Pol Rodžers (Paul Rogers) na kraju završne reči.

Rodžers je kazao je da je tokom ponovljenog suđenja dokazano da su optuženi bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo "brutalno eliminisanje svih protivnika" OVK, pretpostavljenih kolaboracionista i špijuna, "zlostavljanjem,
mučenjem i ubistvima" u Jablanici.

Završnu reč u nastavku današnje rasprave izlažu odbrane optuženih.

Delimično ponavljanje suđenja, žalbeno veće Tribunala naložilo je zato što na prvom procesu nisu bila saslušana dva ključna svedoka, PW-80 i Šefćet Kabaši, koji su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je avgusta 2011. godine, a poslednji svedok optužbe saslušan je aprila ove godine u potpunoj tajnosti.

Haradinaj se, uoči prvog procesa, u proleće 2005. bio dobrovoljno predao Tribunalu, odmah pošto je podneo ostavku na dužnost premijera Kosova, na koju je bio izabran kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

U junu te godine, Tribunal ga je pustio na privremenu slobodu i omogućio mu da "u ograničenoj meri" javno nastupa kao političar.

Prvo suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta 2007., a prvostepena presuda izrečena je 3. aprila 2008. godine.

Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izvelo 81 svedoka, a dvojica su odbila
da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda.
XS
SM
MD
LG