Dostupni linkovi

Štampa: Izrael zabrinut zbog pobede Muslimanskog bratstva



Izraelska štampa izražava danas zabrinutost novom političkom situacijom nastalom nakon pobede kandidata Muslimanskog bratstva Mohameda Morsija na predsedničkim izborima u Egiptu.

"Tama nad Egiptom", upozorava na naslovnoj strani visokotiražni Jediot Aharonot, ocenjujući da je "Izrael zabrinut zbog dolaska radikalnog islama na vlast u Egiptu", iako je Morsi odmah po proglašenju za pobednika obećao da će poštovati međunarodne obaveze Egipta.

Komentator lista u tekstu pod naslovom "Opasna pobeda" podseća da je Morsi ranije bio na čelu komiteta koji se zalagao za "rat protiv cionističke tvorevine" (Izraela), kao i da je radikalni palestinski pokret Hamas ogranak Muslimanskog bratstva.

"Izrael će morati da se prestroji i bude spreman za svaku eventualnost", upozorava stručnjak za vojna pitanja Aleks Fišman, dodajući da je moguće da u budućnosti budu dovedeni u pitanje međunarodni mirovni i ekonomski sporazumi Egipta.

Stručnjak za vojna pitanja Jacov Kac smatra, međutim, da se "kratkoročno ništa neće promeniti u odnosima sa Egiptom, jer je Morsi suočen s mnogo većim i hitnijim izazovima nego što je rat sa Izraelom".

Međutim, dolazak Muslimanskog bratstva na vlast "imaće uticaja na rastuću terorističku pretnju na Sinajskom poluostrvu i vrlo je važno da se zna da li će Morsi preduzeti ili ne mere kako bi sprečio takve stvari".
XS
SM
MD
LG