Dostupni linkovi

Treće suđenje za nepoštivanje suda uz protest optuženog Šešelja


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
U proteklom tjednu praznih haških sudnica održano je jedino jednodnevno suđenje za nepoštivanje suda vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju.

Ovo je treći put da se pokrenuo postupak protiv Šešelja za nepoštivanje suda zbog njegovog odbijanja da sa svoje internetske stranice ukloni povjerljive podatke s imenima zaštićenih svjedoka. Optuženi je i nakon pauze od tjedan dana ponovno odbio svjedočiti kao jedini svjedok obrane i to u znak protesta, jer mu suci nisu dozvolili registriranje referenta za slučaj.

„Vi nastavljate sistematski kršiti moja procesna i statusna prava“, rekao je Šešelj sucima, ponovno odbijajući svjedočiti, suprotno najavi, kao i prije tjedan dana kada je suđenje prekinuto kako bi mu se dala prilika da se predomisli.

„Lepo konstatujte u zapisnik: 'Optuženi je odbio da iznese odbranu zato što su mu uskraćena procesna prava, da mu pomažu tom prilikom pravni savetnik i case manager.'. I sve je gotovo.“

Šešelj smatra kako su mu ugrožena procesna prava jer jedan od članova njegove Srpske radikalne stranke, Nemanja Šarović, nije imenovan na poziciju referenta za slučaj. Suci su objasnili da je takva odluka donesena jer se radi o jednostavnom slučaju, podsjećajući da su odobrili nazočnost Šešeljevog pravnog savjetnika Dejana Mirovića - kako bi postavljao pitanja optuženom tijekom njegovog iskaza. No on se nije pojavio u sudnici.

„Zašto bi moj pravni savetnik mr. Dejan Mirović danas došao ovde, kad ste zabranili da dođe case manager Nemanja Šarović?“ upitao je on.

Suđenje se tako završilo bez učešća optuženog tako da je predsjedavajući sudac švicarskog porijekla, Stefan Treksel samo mogao zaključiti slučaj. Riječima sudske prevoditeljice:

„Kao što ste i sami upravo rekli, to je sada u zapisniku. U datim okolnostima ne mogu ništa drugo nego da primijetim da je faza izvođenja dokaza, odnosno dokaznog postupka gotova.“

Prije nego se suđenje službeno završilo, Šešelj se okomio na haške suce rekavši im kako nitko pošten i častan ne bi radio njihov posao, najavivši protiv njih daljnju borbu u žalbenom postupku, nakon što donesu prvostupanjsku presudu.

„Zoran Đinđić, mafijaški predsednik Srbije, pre deset godina je zamolio Carlu Del Ponte: 'Vodi Šešelja i ne vraćaj ga više.', i od tada sam ja ovde. I od tada vodim borbu s vama i vašim kolegama oko najelementarnijih procesnih prava. Neću vam popustiti ni za dlaku“, kazao je Šešelj.

Nakon najkraćeg suđenja u povijesti Haškog suda suci su se povukli kako bi donijeli presudu. Šešelj je u prethodna dva procesa za nepoštivanje suda osuđen pravomoćno na 15 mjeseci zatvora, te nepravomoćno na 18, što će odslužiti zasebno u pritvoru dok čeka prvostupanjsku presudu iz glavnog suđenja. U njemu se, podsjetimo, tereti po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG