Dostupni linkovi

Pakistan: Ašraf imenovan za novog premijera



Pakistanska vladajuća stranka u petak je imenovala bivšeg ministra za vodne resurse i energetiku Radžu Perveza Ašrafa kao zamenu za smenjenog premijera, dok političke intrige potresaju ovu zemlju.

Istovremeno, doneta je odluka da se tokom ove godine održe prevremeni parlamentarni izbori.

Pakistanska narodna stranka imenovala je u četvrtak bivšeg ministra tekstilne industrije Mahduma Šahabuddina kao zamenu za premijera Jusufa Rezu Gilanija, kojeg je smenio Vrhovni sud prošle sedmice.

Sud za borbu protiv narkotika u četvrtak je, međutim, izdao poternicu za Šahabudinom, onemogućavajaći imenovanje, u potezu za koji analitičari tvrde da je orkestriran od uticajne pakistanske vojske.

Pakistanci smatraju da tri centra moći u zemlji - vojska, civilno rukovodstvo i Vrhovni sud - svojim svađama odvlače zemlju od rešenja problema poput oronule ekonomije, siromaštva i krize u odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Ašraf ce verovarno produbuiti njihovo nezadovoljstvo, kako je nazivaju, propalom državom.

Kao ministar vodnih resursa i energetike, on je bio jedan od vodećih zvaničnika koje brojni Pakistanci smatraju nedoraslim u suočavanju sa sve težom energetskom krizom, koja je izazvala nasilne proteste širom zemlje, prenosi Rojters.
XS
SM
MD
LG