Dostupni linkovi

Škotska banka nezadovoljna smanjenjem rejtinga



Rojal benk ov Skotland (Royal Bank of Scotland, RBS), jedna od četiri velike britanske banke kojima je agencija Mudis (Moody's) prošle noći smanjila rejting, požalila se danas da je ocena bazirana na zastarelim podacima.

RBS kaže da Mudis nije dovoljno vodio računa o znatnim unapređenjima bilansa te banke, finansiranja i profila rizika.

Delom nacionalizovanoj RBS, bankama HSBC, Barklejs (Barclays) i Lojds bankarska grupa (Lloyds), kao i još nekim bankama, poput Goldman Saksa (Saćs) i UBS, Mudis je sinoć spustio rejtinge.

Cene akcija sve četiri britanske banke sa smanjenim rejtingom od jutros su u padu na Londonskoj berzi - hartije RBS su jevtinije za tri procenta, Barklejsa za 2,3 odsto, Lojdsa za 1,7 a HSBC za 0,8 odsto.

Analitičar Šor kepitala (Shore Capital) Geri Grinvud (Gary Greenwood) kaže da je smanjenje rejtinga banaka bilo očekivano već neko vreme i da je ga je tržište delom već ukalkulisalo.

U Lojdsu, takođe delom nacionalizovanom, ocenili su da im smanjenje rejtinga neće mnogo uticati na poslovanje dok u Barklejsu i HSBC nisu komentarisali Mudisovu odlku.

Britansko udruženje banaka je pak saopštilo da su četiri banke "dobro kapitalizovane i sposobne da izdrže buduće finansijske probleme".
XS
SM
MD
LG