Dostupni linkovi

Su Ći počasni doktor Oksforda



Liderka mijanmarske opozicije Aung San Su Ći dobila je u sredu uz gromoglasni aplauz počasni doktorat iz prava na prestižnom engleskom univerzitetu Oksford, na kojem je studirala.

Su Ći je živela 20 godina u ovom gradu u kojem je 60-ih godina studirala politiku, filozofiju i ekonomiju, upoznala svog supruga i podigla dva sina. Porodicu je ostavila u Engleskoj 1988. godine kada se zbog bolesne majke vratila u Mijanmar iz kojeg više nije odlazila.

"Nepokorena šampionko slobode, vi koja ste primjer hrabrosti i snage za vaš narod i ostatak sveta, proglašavam vas, kao predsednik i u ime univerziteta, počasnim doktorom građanskog prava", kazao je na latinskom predsednik univerziteta Kris Paten (Chris Patten), bivši guverner Hong Konga.

U intervjuu “Bi-Bi-Si”-ju (BBC), dobitnica Nobelove nagrade za mir potvrdila je da želi upravljati svojom zemljom ako je može voditi "u dobrom pravcu". Ona je odbacila ideju da je njeno oslobađanje 2010. godine, nakon 15-godišnjeg kućnog pritvora, bilo prikriveni "trik" vlasti kako bi ishodile ukidanje sankcija nametnutih Mijanmaru.

Su Ći je u jednosedmičnoj poseti Velikoj Britaniji u okviru historijske turneje po Evropi. Ona treba da se u četvrtak obrati britanskom parlamentu i da se istog dana sastane s premijerom Dejvidom Kameronom (David Cameron) i princom Čarlsom (Charles).
XS
SM
MD
LG