Dostupni linkovi

Merdok želi da kontroliše australijske televizije



Australijski ogranak korporacije “Njuz” (News Corporation) Ruperta Merdoka (Murdoch) ponudio je dve milijarde australijskih dolara za potpuno preuzimanje pretplatne televizijske kompanije “Konsolidejted midija holdings” (Consolidated media holdings) i najavio reorganizaciju svog novinskog poslovanja u Australiji.

Preuzimanjem te televizijske kompanije, Merdokova globalna medijska imperija kontrolisala bi veliki deo kablovskih TV stanica u Australiji.

Ponuda čeka na odobrenje australijske Komisije za konkurenciju i potrošače i Podbora za preispitivanje stranih investicija.

Odobrenje mora dati i korporacija “Njuz”.

“Njuz Ltd”, vlasnik 70 odsto australijskih novina, najavio je i restrukturiranje radi centralizovanja operacija u Australiji i smanjenja dupliranja.

Najava je došla dva dana pošto su druge najveće australijske novine saopštile da će otpustiti 1.900 radnika tokom sledeće tri godine i uvesti pretplatu na dva glavna lista.

Organizacija će smanjiti broj filijala sa 19 na pet, među kojima će ostati tri koje pokrivaju australijsku istočnu obalu odakle “Njuz” dobija 80 odsto zarade.
XS
SM
MD
LG