Dostupni linkovi

Policija: Asanž će biti ponovo uhapšen



Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, prekršio je uslove kaucije odlaskom u ambasadu Ekvadora u Londonu gde je zatražio politički azil, i biće uhapšen, najavila je britanska policija.

Vlasti Evkadora navele su na svom sajtu da je Asanž u ambasadu došao u utorak popodneva i da će ostati tamo sve dok njegov zahtev ne bude razmotren.

Asanž se već godinu i po dana opire zahtevima da u Švedskoj bude ispitan u vezi sa optužbama za silovanje i seksualno nasilje.

Vrhovni sud Velike Britanije odbacio je prošle nedelje zahtev osnivača Vikiliksa za preispitivanje odluke o njegovom izručenju Švedskoj.

Asanž, koji je uhapšen 7. decembra 2010. u Londonu, odbacuje optužbe da je par meseci ranije, dok je bio u poseti Stokholmu, seksualno napao dve žene.

Njegove pristalice tvrde da je švedsko tužilaštvo, pod uticajem VAšingtona, pokrenulo taj slučaj iz političkih razloga i da će on odmah biti poslat u SAD.

Sajt Vikiliks objavio je poverljive izveštaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu, kao i hiljade američkih diplomatskih depeša
XS
SM
MD
LG