Dostupni linkovi

Grant: Preduzeti snažnije akcije za Siriju



Vrijeme za primjenu mirovnog plana specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana ističe i potrebno je preduzeti mnogo snažnije korake kako bi se sirijske vlasti natjerale na njegovu primjenu, rekao je britanski ambasador u UN Mark Grant.

"Svjedoci smo da se masakri u Siriji dešavaju iz dana u dan. Vrijeme za Ananov plan očito ističe i potrebno je preduzeti snažnije akcije za njegovu primjenu", rekao je Grant novinarima.

Nasilje u Siriji pojačalo se tokom posljednih nedjelja, nakon što mirovni plan Anana od 12. aprila nije uspio da se održi. Plan poziva na kraj sukoba između sirijskog režima i pobunjenika, mogućnost dostavljanja pomoći u ovu zemlju, te početak dijaloga između vlade i opozicije.

"Veoma smo fokusirani na provođenje Ananovog mirovnog plana u šest tačaka. Pozivamo sirijske vlasti da počnu ispunjavati svoje obaveze, jer do sada to nisu učinile", rekao je Grant.

Ustanak protiv 40-godišnje vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada i njegove porodice počeo je kao miran prodemokratski pokret u martu, da bi se ubrzo pretvorio u krvavi sukob naoružanih pobunjenika i režima.
XS
SM
MD
LG