Dostupni linkovi

Nastavlja se suđenje Sanaderu



Svjedočenjem bivše predsjednice uprave Janafa Vesne Trnokop Tantre i bivše državne tajnice ministarstva gospodarstva Nataše Vujec na zagrebačkom Županijskom sudu nastavit će se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Na posljednjem ročištu krajem svibnja svjedočio je Vinko Šunde, prijatelj pokojnog hrvatskog iseljenika Eugena Laxe na čije je ime, prema USKOK-ovoj optužnici, Hypo banka 1995. Sanaderu isplatila milijunsku proviziju za zajam koji je dala državi Hrvatskoj.

Laxino ime nalazi se na isplatnicama koje je navodno primio Sanader, a USKOK tvrdi da grafološko vještačenje pokazuje da na njima nije potpis pokojnog hrvatskog iseljenika.

Prema ujedinjenoj optužnici, Sanader je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebao izdvojiti posao s plinom. Tereti ga se i za ratno profiterstvo, odnosno da je od čelnika Hypo banke primio proviziju za kredit koji je Hrvatska u vrijeme ratne opasnosti podignula za kupnju diplomatskih predstavništava.
XS
SM
MD
LG