Dostupni linkovi

Snižen kreditni rejting Crnoj Gori


Bonitetna agencija Standard and Poor’s (S&P) snizila je kreditni rejting Crne Gore sa BB na BB-, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Crnoj Gori su istovremeno izgledi /outlook/, popravljeni sa negativnih na stabilne.

„Smanjenje rejtinga odražava stav S&P-a da se država suočava sa rastućim izazovima u nastojanjima da stabilizuje nivo državnog duga, imajući u vidu slabljenje ekonomije, pritiske koji proizlaze iz potencijalnih obaveza, kao i smanjenje spoljnjeg finansiranja banaka“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Slabiji kreditni rejting, kako su objasnili iz S&P-a, posljedica je i nedovoljno dobre spoljnopolitičke pozicije Crne Gore i ograničenih administrativnih kapaciteta, kao i nedostatka monetarne fleksibilnosti.

Analitičari te bonitetne kuće saglasni su sa procjenama Ministarstva da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine biti na nivou 0,5 odsto.

„Njihove prognoze zasnivaju se na ocjeni da je program fiskalne konsolidacije doveden u pitanje zbog usporavanja ekonomskog rasta i nastavka akumuliranja poreskih i drugih dugovanja u privredi“, kazali su iz Ministarstva.

U S&P, kako se dodaje, vjeruju da bi eventualna plaćanja po osnovu aktiviranja datih garancija dodatno opteretila državni budžet.

Iz Ministarstva su objasnili da promjena autluka iz negativnog u pozitivni ohrabruje, posebno imajući u vidu činjenicu da su mnoge članice Evropske unije (EU) poput Finske, Luksemburga, Holandije, Austrije, Francuske, Belgije, Estonije, Italije, Slovenije, Portugalije ocijenjene kao zemlje sa negativnim autlukom.

Stabilan outluk je, prema stavu S&P, balans u pogledu rizika od uticaja mogućih daljih pogoršavanja u spoljnjem okruženju na spremnost Vlade da nastavi reforme u cilju prevazilaženja ekonomskih slabosti.
XS
SM
MD
LG