Dostupni linkovi

Rasmunsen ponovio da vojna intervencija nije rješenje za Siriju


Generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen rekao je da strana vojna intervencija u Siriji "nije pravi način" rješavanja problema u toj zemlji, kao i da Alijansa neće "napustiti" Avganistan, bez obzira na plan stranih sila da povuku vojsku iz te zemlje.

"Strana vojna intervencija nije pravi put u Siriji. Zbog toga, oštro osuđujem ponašanje sirijskih bezbjednosnih snaga i progone civila", istakao je Rasmusen.

Rasmusen je rekao da "na ovom stepenu nema planova" za pokretanje operacije NATO u Siriji i ocijenio da je neuspjeh Savjeta bezbjednosti UN da postigne dogovor "velika greška".

Šef NATO-a, koji se nalazi u poseti Australiji, dodao je i da Rusija može da odigra konstruktivnu ulogu u postizanju mira u Siriji.

Kada je riječ o Avganistanu, Rasmusen je rekao da NATO neće napustiti tu zemlju, kao i da treba što prije ponovo otvoriti puteve vojnog snabdijevanja kroz Pakistan.

"Nećemo napustiti Avganistan, nećemo iza sebe ostaviti bezbjednosni vakuum", naglasio je Rasmusen.

NATO planira da do kraja 2014. godine povuče iz Avganistana svojih 130 hiljada vojnika, a Rasmusen smatra da će najvjerovatnije doći i do političke tranzicije, jer će, kako očekuje, predsjednik Avganistana Hamid Karzai na sljedećim izborima iste godine napustiti vlast.
XS
SM
MD
LG