Dostupni linkovi

Helsinška komisija SAD osuđuje negiranje genocida u Srebrenici



Predsedavajući Helsinške komisije Kongresa Kris Smit (Chris Smith) izrazio je ogorčenje zbog negiranje genocida u Srebrenici od strane novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Smit smatra da je to uvreda za žrtve, izražavajući bojazan da Nikolićeva izjava može imati destabilizirajuće posledice po region.

“Osuđujem Nikolićevo osporavanje genocida. Bio sam u Srebrenici i video sam neke od kovčega ubijenih, sreo majke i porodice stradalih. To je bilo bolno iskustvo”.

Smit ističe da Nikolićev stav dovodi u pitanje presude međunarodnog suda bazirano na dobro poznatim i dokumentovanim činjenicama.

“Žalosno je da to čini predsednik države. Ako bude istrajavao u prkošenju odlukama pravnih institucija koje su utvrdile da se genocid zaista dogodio, na taj način lako se može dovesti u pitanje pomirenje koje je ostvareno poslednjih godina”.

Smit je istakao da podržava evroatlantsku budućnost Srbije, ali ne na uštrb najelementarnijih standarda pristojnosti u ponašanju šefa države.

On je 1995. godine dobio na Univerzitetu u Sarajevu nagradu “Srebrenica 1995” u znak priznanja za doprinos otporu protiv genocida.
XS
SM
MD
LG