Dostupni linkovi

Tim Haškog suda zatvoren u Libiji



Četiri osobe iz delegacije Međunarodnog krivičnog suda (MKS) prebačene su u zatvor, gde će biti zadržane tokom istrage u narednih 45 dana, saopštili su libijski vojni zvaničnici.

Članica delegacije, advokat Melinda Tejlor, optužena je da je pokušala da preda dokumente Saifu Al Islamu, pritvorenom sinu bivšeg lidera Moamera Gadafija.

Saif al Islam nalazi se u zatvoru u Zintanu od kada ga je u novembru na jugu Libije zarobila brigada iz ovog grada.

Libijsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da će oni ostati iza rešetaka 45 dana, ali tvrdi da se članovi delegacije još nalaze u jednoj gostinskoj kući.

Australijske vlasti saopštile su da su zatražile konzularni pristup Tejlorovoj, koja je australijski državljanin, kao i razjašnjavanje okolnosti pod kojima je ona pritvorena.

"Pozvamo libijske valsti da ubrzaju okoncanje pritvora gospođe Tejlor", izjavila je australijska premijerka Džulija Gilard.

U Libiju je juce stigao još jedan tim MKS, kako bi osigurao oslobađanje delegacije ovog suda.

Predsjednik MKS Song Sang Hjun pozvao je libijske vlasti da odmah oslobode privedene službenike ovog suda i garantuju im bezbednost.

Libija i MKS žele da sude Saifu al Islamu. Libijski zvaničnici kažu da je delegacija MKS pokušala da preda dokumente Gadafijevom sinu, uključujući pismo jedne osobe koja se sada nalazi u Egiptu.
XS
SM
MD
LG