Dostupni linkovi

Spoljni dug Srbije 24,1 milijardu evra



Ukupan spoljni dug Srbije na kraju marta iznosio je 24,1 milijardu evra i u odnosu na kraj 2011. godine smanjen je za 57,6 miliona evra, objavila je danas Narodna banka
Srbije (NBS).

Kako se navodi u analizi objavljenoj na sajtu centralne banke (www.nbs.rs), učešće spoljnog duga u prvom kvartalu ove godine u procenjenom bruto domaćem proizvodu (BDP) bilo je 77,6 odsto, što je za 0,1 procentni poen više nego na kraju 2011. i ispod je nivoa visoke zaduženosti od 80 odsto, prema kriterijumu Svetske banke.

Dug javnog sektora je na kraju marta iznosio 10,7 milijardi evra, što je za 118 miliona evra manje nego na kraju 2011. godine, a njegovo učesće u ukupnom spoljnjem dugu je 44,3 odsto.

Država je bila zadužena u iznosu od osam milijardi evra a garantovala je za obaveze u vrednosti jedne milijarde evra, dok je dug NBS bio 1,7 milijardi evra.

Spoljni dug privatnog sektora je povećan za 60 miliona evra i iznosio je 13,4 milijarde evra, od čega je dug banaka 4,3 milijarde, a dug preduzeća 9,1 milijardu.

Banke su u prvom kvartalu dug smanjile za 64,7 miliona evra, a preduzeća su povećala svoje obaveze prema inostranstvu za 125 miliona evra.

Struktura ukupnog spoljnjeg duga je, kako je navela NBS, poboljšana u prvom kvartalu jer je smanjeno učešće kratkoročnog duga sa 2,7 odsto na kraju decembra prošle godine na 2,4 odsto, što je posledica smanjenja kratkročnog duga banaka.
XS
SM
MD
LG