Dostupni linkovi

Stručnjaci i svedoci odbrane: Brejvik nije neuračunljiv



Anders Bering Brejvik kome se sudi za ubistvo 77 ljudi ovog leta u Norveškoj nije neuračunljiv i može biti proglašen krivično odgovornim za ono što je učinio, saopštili su danas stručnjaci koji su svedoci odbrane.

Psiholog Ejrik Johansen je izjavio da je u potpunosti ubeđen da Brejvik nije psihotičan, i da je ono što je učinio posledica njegovih političkih ubedjenja, a ne psihičke bolesti.

"Uzimajući u obzir ideologiju kojoj pripada, ne mislim da treba da se leči lekovima ili terapijom", rekao je Johansen, i dodao da je njegov susret sa Brejvikom ličio na susret sa Hanibalom Lektorom iz filma "Kad jaganjci utihnu".

Na Brejvikovom sudjenju danas je svedočio i profesor psihijatrije Ejnar Kringlen koji se ranije složio sa stručnjacima, prema čijem mišljenju je Brejvik psihotičan.

On je medjutim kasnije potvrdio misljenje druge ekipe stručnjaka, koji veruju da Brejvik pripada narcisoidnom ili asocijalnom tipu ličnosti, ali ne i da boluje od
nekog oblika psihoze.

"Zlo se uvek ne može objasniti bolešću", rekao je on, a kao primer naveo holokaust tokom Drugog svetskog rata.

Brejvik se nada da će biti proglašen krivično odgovornim, kako bi ono što je učinio bilo shvaćeno kao poštovanje i pripadnost ideologiji kojoj pripada.

Anders Bering Brejvik je 22. jula ubio 77 ljudi, pošto je prvo podmetnuo bombu u blizini zgrade norveške vlade u Oslu, posle čega je otišao na ostrvo Utoja, nedaleko od Osla, gde je nasumice počeo da puca na učesnike letnjeg kampa mladih laburista.

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno je opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Brejvik je ocenio da su njegove žrtve bile "legitimna meta" pošto su bili pripadnici političke organizacije koja je, kako je rekao, norveško društvo izložila islamu i multikulturalizmu.

U pripremljenom svedočenju, Brejvik je tvrdio da govori kao komandant norveškog i evropskog "antikomunističkog" pokreta otpora i antiislamske militantne grupe "Kraljevi templari".

On je kazao i da je postupao "u samoodbrani", i kako bi sprečio izbijanje velikog gradjanskog rata, i naglasio da bi ponovio ono što je učinio.

U slučaju da sudije utvrde da je krivično odgovoran, Brejvik rizikuje zatvorsku kaznu od 21 godine.

Prema norveškom zakonu, ta kazna može biti produžena ako se po njenom isteku utvrdi da je on i dalje opasan po društvo.
XS
SM
MD
LG