Dostupni linkovi

Ministar policije potvrdio učešće na splitskoj gej paradi



Hrvatska policija priprema se za predstojeću gej paradu u Splitu, 9. juna, koja je ocenjena skupom visokom rizika, a učešće na paradi najavio je danas i ministar
unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

S druge strane, zamenik gradonačelnika Splita Jure Šundov izjavio je danas da niko osim grada nema pravo da na javnoj površini postavlja pozornicu, tehnička sredstva i razglas i ponovio da je grad predvideo da se završni skup gej parade održi na Prokurativama umesto na rivi.

Uoči subotnje gej parade napetosti u Splitu rastu, a, prema informacijama lokalnih medija, situacija u gradu je napetija nego uoči prošlogodišnjeg skupa koji je obeležilo nasilje nad učesnicima parade.

U pojedinim hrvatskim medijima pojavila se informacija da policija nadzire ekstemni deo navijača Hajduka ("Hajduk Jugend") koji navodno priprema napad na povorku ponosa Molotovljevim koktelima. Iz Torcide su takve informacije negirali rekavši da ih zanima samo Hajduk.

Prošlogodišnju, prvu gej paradu u Splitu obeležilo je nasilje nad učesnicima povorke koji su zasipani kamenjem, flašama, petardama, a na kolonu je bačen i suzavac. U koloni je bilo oko 200 učesnika parade, dok je s druge strane bilo više hiljada protivnika takve manifestacije.

Tokom napada na splitskoj Rivi povređeno je više osoba, a privedeno je oko 140 huligana.
XS
SM
MD
LG