Dostupni linkovi

AP: Nikolić već uzdrmao krhku balkansku stabilnost



Novi srpski predsednik Tomislav Nikolić na funkciji je nepunih nedelju dana, a već je uzdrmao krhku balkansku stabilnost i uneo sumnju u svoju najavljenu proevropsku
politiku, ocenjuje u današnjoj analizi agencija Asoššijeted Pres (AP).

AP navodi da je Nikolić ponovo probudio etničke tenzije u nemirnom balkanskom regionu izjavom za crnogorsku državnu televiziju da masakr u Srebrenici, u kome su snage bosanskih Srba 1995. ubile više od 8.000 muslimanskih muškarača i dečaka, nije bio genocid, već "ozbiljan zločin".

Agencija podseća da su Haški tribunal i Međunarodni sud pravde okvalifikovali "najgori evropski masakr civila od Drugog svetskog rata" kao genocid, a Tribunal je osudio nekoliko bosanskih Srba za učešće u tom pokolju.

AP dodaje da je Nikolić takođe za nemački list Frankfurter algemajne cajtung rekao da je "Vukovar bio srpski grad" i da "nemaju šta Hrvati tamo da se vraćaju".

Te izjave, ocenjuje AP, predstavljaju "reminescenciju na ratnu eru 1990-tih kada je (predsednik Srbije i SRJ Slobodan) Milošević započeo ratove u Hrvatskoj i Bosni da bi stvorio pansrpsku državu, posle raspada bivše Jugoslavije".

One, dodaje agencija, pojačavaju bojazni da će Nikolićeva iznenadna pobeda nad, kako kaže, liberalom Borisom Tadićem, u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja "zapretiti nestabilnom procesu poratnog pomirenja na Balkanu - što je jedan od glavnih uslova koji je EU postavila Srbiji za članstvo".

"U vreme (izborne) kampanje, Nikolić - bivši desničarski ekstremista koji je podržao Miloševićeve ratne kampanje - tvrdio je da je postao konzervativni populista koji podržava integraciju Srbije u EU. Međutim, njegov vaskrsli nacionalizam aktivira alarm u regionu i može skrenuti Srbiju sa puta ka članstvu u EU", piše AP.

Agencija ističe da je Srbija "pod Tadićem polako počela da se oslobađa imidža problematične zemlje", navodeći da je bivši predsednik bio pobornik proevropskih reformi u zemlji.
XS
SM
MD
LG