Dostupni linkovi

Rompej: EU i Rusija da udruže napore zbog Sirije



Evropska unija i Rusija treba da udruže napore uprkos razmimoilaženjima kako bi bio izbegnut građanski rat u Siriji i smatraju da je plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana najbolji načcin za to, izjavio je danas u Sankt Peterburgu predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

"EU i Rusija imaju različite pristupe, ali se u potpunosti slažemo u mišljenju da je Ananov plan najbolja šansa za zaustavljanje nasilja u Siriji kako bi se izbegao građanski rat i pronađeno mirno i trajno rešenje", rekao je Rompej novinarima nakon samita EU-Rusija.

Rompej je zato istakao da EU i Rusija treba da "udruže napore kako bi se to i dogodilo".

"Moramo raditi na momentanom zaustavljenju svih oblika nasilja u Siriji i na procesu političke tranzicije", rekao je Rompej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Putin čija zemlja podržava sirijski režim, nije reagovao na pominjanje "političke tranzicije", odnosno na odlazak sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

"Razgovarali smo o najvažnijim međunarodnim pitanjima. Naravno, reč je o situaciji u Siriji, Iranu i na Bliskom istoku. Na kraju, želeo bih da ponovo istaknem da su današnji razgovori bili plodonosni.

Očigledno, ne slažemo se uvek o svemu", dodao je Putin.
XS
SM
MD
LG