Dostupni linkovi

Joviću 15 godina zatvora za ratne zločine



Odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine osudilo je danas pripadnike dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske Srpske Republike BiH Dragana Jovića, Zorana Đurđevića i Alena Ristića na 15, 12 i 13 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila 14. juna 1992. godine u Bijeljini.

Dragan Jović, kome se na teret osim višetrukih silovanja stavlja i ubistvo civila Rama Avdića, osuđen je na 15 godina zatvora, dok su Đurđević i Ristić osuđeni na 13 i 12 godina zatvora.

Predsednica sudskog veća, sudija Vinka Behara-Nikićević kazala je obrazlažući presudu da je utvrđeno da su optuženi kao pripadnici srpskih oružanih formacija došli do kuće Rama Avdića za koga su sumnjali da je muslimanski ekstremista i da dostavlja Bošnjacima oružje, iako je Avdić imao dozvole za navedeno oružje.

Oni su potom, kako je kazala, oduzeli oružje, nakit i dragocenosti od Avdića i potom njegovu ćerku Nizamu i snaju Hajretu naizmenično i višestruko silovali.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 5. maja prošle godine optužnicu protiv Jovića, Đurđevića i Ristića, koja ih tereti da su, kao pripadnici dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske Srpske Republike BiH, 14. juna 1992. godine u Bijeljini, ušli u kuću
bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari.

Predmet "Bijeljina" BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.
XS
SM
MD
LG