Dostupni linkovi

logo-print

FARC oslobodio francuskog novinara


Kolumbijski pobunjenici iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) pustili su na slobodu francuskog novinara Romea Langloisa, mjesec dana nakon što su ga uzeli za taoca u sukobu koji je pokazao da ta ljevičarska skupina još uvijek predstavlja prijetnju unatoč udarcima koje im je nanijela vojska tijekom posljednjeg desetljeća.

Langloisa, najistaknutijeg zarobljenika kolumbijskih pobunjenika od oslobađanja francusko-kolumbijske političarke Ingrid Betancourt, pobunjenici su zarobili 28. travnja na jugu zemlje u sukobu s postrojbom kolumbijske vojske kojoj je Langlois bio pridružen.

Langlois je s pripadnicima FARC-a išao među seljane od kojih su se mnogi s njime slikali. Nikada nisam bio vezan. Prema meni su se više odnosili kao prema gostu. "Davali su mi dobru hranu... uvijek su se odnosili s mnogo poštovanja, rekao je novinarima 35-godišnji slobodni novinar koji radi za televizijsku postaju France 24. Ne mogu se požaliti", dodao je.

Langlois je bio ranjen u lijevu ruku, no sada izgleda da je dobrog zdravlja. On je pozvao svijet da posveti više pozornosti najdugotrajnijoj pobuni u Južnoj Americi i rekao da bi s gerilcima trebalo biti više novinara kako bi pokazali njihov svakodnevan život.

U zatočeništvu se trenutno nalazi još sedmero francuskih državljana, šestero na području Sahela u Africi i jedan obavještajni časnik u Somaliji. Posljednji francuski državljanin kojega je FARC držao kao taoca bila je Betancourt koju je nakon šest godina zatočeništva u džungli 2008. oslobodila kolumbijska vojska.
XS
SM
MD
LG