Dostupni linkovi

Van Rompej: Čestitke Nikoliću, nastaviti saradnju u regionu



Čelnik Evropske unije Herman van Rompej je danas u Briselu, posle susreta s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, naglasio da je, uz čestitke novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, zaključeno da se mora "nastaviti dobar
rad u regionalnoj, dobrosusedskoj saradnji i pomirenju".

Van Rompej je dodao da su on i Josipović razgovarali o "nedavnim zbivanjima na Zapadnom Balkanu" i čestitao Josipoviću zbog politike približavanja susednim zemljama i "izgradnje poverenja i podrške evropskoj integraciji".

Hrvatski predsednik je rekao da su on i Van Rompej razgovarali o razvoju na Zapadnom Balkanu i "dali punu podršku miru i pomirenju".

"Nadamo se", kako je rekao, "da će svi lideri u regionu slediti isti put".

Van Rompej je ukazao da "nema sumnje da je Evropska unija opredeljena za evropsku perspektivu celog Zapadnog Balkana, a ulazak Hrvatske -druge republike bivše Jugoslavije koja postaje članica EU, biće veliki uspeh i dati snagu ostatku regiona".

"Sada je važno da svi lideri u regionu idu putem koji te zemlje približava EU", rekao je Van Rompej.

"Tu i dalje postoje krupni izazovi koji moraju biti savladani, za šta su potrebni snažna politička volja i veliki trud", ukazao je evropski zvaničnik.

Van Rompej rekao da očekuje da će Hrvatska 1. jula iduće godine postati 28. članica EU.

Predsednik Evropskog saveta je izneo da EU veruje da će Hrvatska aktivno nastaviti pripreme za stupanje u članstvo i postići i dalje neophodne rezultate u pravosuđu, osnovnim pravima, bezbednosti, konkurentnosti.
XS
SM
MD
LG