Dostupni linkovi

Bela kuća: Obamina izjava o poljskom logoru greška



Bela kuća saopštila je danas da je američki predsednik Barak Obama greškom rekao "poljski logor smrti" prilikom dodele Medalje slobode poljskom ratnom heroju.

Obama je juče uručio najviše civilno odlikovanje koje se dodeljuje pojedincima za izuzetan doprinos nacionalnim interesima SAD, a među dobitnicima je bio Jan Karski, član antinacističkog pokreta otpora u okupiranoj Poljskoj.

Obama je na ceremoniji rekao da su pripadnici otpora ubacili Karskog u "Varšavski geto i poljski logor smrti" kako bi se uverio da se na tim mestima ubijaju Jevreji.

"Jan je tu informaciju preneo predsedniku Frenklinu Ruzveltu, čime je dao jedan od prvih izveštaja o holokaustu i apelovao na svet da preduzme akciju", kazao je Obama.

Poljaci su odmah reagovali ukazavši da je Obama trebalo da kaže "nemački logor smrti u okupiranoj Poljskoj", čime bi razdvojio počinioce zločina od lokacije.

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski je u poruci na tviteru rekao da je u pitanju "neznanje i nekompetentnost" i da bi Bela kuća trebalo da se izvini za tu "nečuvenu grešku".

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Tomi Vitor rekao je da se predsednik pogrešno izrazio i da je mislio na nacistički logor Poljskoj.
XS
SM
MD
LG