Dostupni linkovi

logo-print

Obama odlikovao Olbrajtovu, Dilana, Peresa


Predsednik SAD Barak Obama odlikovao je najvišim američkim odlikovanjem, Medaljom za slobodu, nekadašnju državnu sekretarku Medlin Olbrajt, izraelskog predsednika Šimona Peresa, muzičara Boba Dilana i još deset osoba za doprinos koji su dali nacionalnim interesima Amerike i razvijanju mira u svetu.

"Ovi izvanredni laureate dolazi iz različitih sfera života, imaju različite puteve kojima su išli, ali svi su oni dali trajan doprinos našoj naciji" , rekao je Obama na dodeli priznanja.

Nagrade su dobili i pisac Toni Morison, bivši sudija Vrhovnog suda Džon Pol Stivens, borac za ljudska prava koji je šezdesetih godina prošlog veka radio u američkom ministarstvu pravde Džon Dor, kao i naučnik Vilijam Fog, zaslužan za iskorenjivanje malih boginja.

Postuhumni dobitnik nagrade je i Gordon Hirabajaši koji se tokom Drugog svetskog rata borio protiv internacije američkih državljana japanskog porekla u sabirne logore.

Među nagrađenima je i nekadašnji trener ženskog koledž tima sa Univerziteta Tenesi, Pet Samit, koji je učinio dosta u borbi protiv alćajmerove bolesti.

Medalju za slobodu je ustanovio predsednik Hari Truman 1945. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su i Majka Tereza, Leh Valensa, Margaret Tačer, Ronald Regan i Toni Bler.
XS
SM
MD
LG