Dostupni linkovi

Anan u Damasku, užasnut masakrom u Huli



Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan izjavio je danas, po dolasku u Damask, da je užasnut masakrom u kojem je u petak u Siriji ubijeno više od 100 ljudi i pozvao je
"svakog pojedinca sa puškom" da odloži oružje i okonča krvoproliće.

Anan će danas u Damasku razgovarati sa sirijskim ministrom spoljnih poslova Validom Mualemom, a sutra će se sastati sa predsednikom te zemlje Bašarom el-Asadom, prenose svetske agencije.

"Morao sam da dođem u Siriju u kritičnom trenutku ove krize. Lično sam šokiran i užasnut tragičnim incidentom u Huli", kazao je Anan po dolasku u Damask.

Masakr u petak u Huli, u provinciji Homs, naišao je na osudu međunarodne javnosti, iako svetske sile različito gledaju na krivce za ubistva.

Saveznik Sirije Rusija poručila je da krivicu snose i režim i pobunjenici. "Obe strane su očigledno imale udela u smrti nevinih ljudi, uključujući nekoliko desetina žena i dece", kazao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "Ovu oblast kontrolišu
pobunjenici, ali je okružena vladinim trupama", dodao je.

Lavrov je to rekao nakon razgovora sa britanskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Sirija je demantovala da su njene trupe odgovorne za ubistva, a Savet bezbednosti UN juče je osudio režim Bašara el-Asada zbog masakra u Huli.

Kofi Anan boravi u drugoj poseti Siriji od početka njegove misije pre tri meseca.

Anan je u Siriji prethodni put boravio 10. marta i tada su sirijske vlasti i pobunjenici prihvatili njegov mirovni plan od šest tačaka, koji predviđa i primirje od 12. aprila.

Primirje se, međutim, svakodnevno krši.
XS
SM
MD
LG