Dostupni linkovi

Desetine hiljada Marokanaca na protestu protiv Vlade


Desetine hiljada Marokanaca protestovalo je u nedjelju na ulicama Kazablanke, izražavajući nezadovoljstvo dosadašnjim učinkom Vlade s islamistima na čelu, koja vodi zemlju od januara.

Protest su organizovali sindikati koji optužuju premijera Abdelilaha Benkirana da nije ispunio obećanje da će uspostaviti veću socijalnu pravdu, na osnovu koga je njegova partija došla na vlast nakon tzv. arapskog proljeća.

Opozicija tvrdi da se u Kazablanki okupilo više od 50.000 ljudi, koji traže od vlade da započne istinski dijalog kako bi se otklonila "društvena zla", dok policija navodi da na protestu učestvuje oko 25.000 ljudi, javio je France Presse.

Na protestu u najvećem marokanskom gradu učestvuje i više stotina mladih iz pokreta "20. februar", koji je dobio ime po datumu kada su prošle godine održani prvi u nizu protesta protiv vlasti u Maroku.

Na izborima prošlog novembra najviše poslaničkih mjesta osvojila je umjereno islamistička Stranka pravde i razvoja, koja je obećala da će ispuniti zahtjeve demonstranata i boriti se za veću društvenu pravdu u zemlji s visokim stopama nezaposlenosti i nepismenosti.
XS
SM
MD
LG