Dostupni linkovi

Jeviću i Đuriću 35 i 30 godina zatvora za zločine u Srebrenici



Duško Jević i Mendeljev Đurić osuđeni su danas u Sudu BiH na 35 i 30 godina zatvora zbog pomaganja u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i ubistava oko 1000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Jević je u vreme genocida u Srebrenici obavljao dužnost komandanta centra za obuku snaga specijalne policije Republike Srpske smeštenog na Jahorini, a Đurić je bio jedan od nižih komandanata u toj jedinici.

U julu 1995. godine, njih dvojica su nadzirali aktivnosti jedinice specijalne policije, a posebno aktivnosti ukrcaja stanovništva s područja oko Srebrenice u autobuse, razdvajanja i zarobljavanja vojno sposobnih muškaraca, te likvidacije u Kravici.

Sud smatra da su obojica svesno pomogla članovima udruženog zločinačkog poduhvata zato što su znali da će svi izdvojeni vojno sposobni muškarci biti pogubljeni, a nisu učinili ništa kako bi sprečili razdvajanje pa ni sama pogubljenja.

Goran Marković i Neđo Ikonić oslobođeni su optužbi u istom predmetu jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže da su učestvovali u zločinima, javlja Birn.
XS
SM
MD
LG