Dostupni linkovi

Nemački parlament produžio mandat snagama na Kosovu



Nemački parlament glasao je danas većinom za produžavanje mandata pripadnika nemačkih snaga u okviru međunarodnih snaga na Kosovu za još jednu godinu.

Nemačka savezna vlada kancelarke Angele Merkel donela je 2. maja na sednici odluku o jednogodišnjem produžavanju mandata pripadnika nemačkih oružanih snaga u sastavu Kfora na Kosovu.

Prema odluci vlade, na Kosovu će kao i do sada moći da bude angažovano najviše do 1.850 vojnika Bundesvera.

Trenutno se među 5.700 pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu nalazi 900 nemačkih vojnika, što je najveći nacionalni kontingent.

Bundesver je pretprošle sedmice, odgovarajući na molbu NATO-a, a zbog strahovanja da bi uoči izbora u Srbiji moglo da dođe do nove eskalacije na severu Kosova, odlučio da u sastav Kfora uputi dodatnih 550 vojnika iz sastava rezervnih operativnih snaga (ORF).

Uoči današnje odluke, poverenik nemačke vlade za odbrambena pitanja Helmut Kenigshaus (Hellmut Koenigshaus) uputio je kabinetu kancelarke Anglele Merkel pismo u kojem je kritikovao odluku o slanju dodatnih vojnika na Kosovo pred izbore u Srbiji.

Prema njegovoj oceni, vojnici iz sastava rezervnih operativnih snaga su preopterećeni, jer je većina njih već 18 meseci neprekidno u akciji, što prvobitno nije bilo planirano.

Ovoj oceni pridružili su se i političarti opozicionih stranaka.

Prema pisanju medija, vođstvo Bundesvera pokazalo je razumevanje za ovu kritiku, ali i istaklo da nema alternative slanju dodatnih vojnika na Kosovo u ovom trenutku, jer snage za brzu intervenciju postoje upravo za situacije u kojima preti eskalacija.
XS
SM
MD
LG