Dostupni linkovi

Poljska opozicija preti blokadom ulaska Hrvatske u EU



Poljska opoziciona desnica zapretila je da će blokirati ratifikaciju sporazuma o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji ako premijer Donald Tusk ne pristane na neke ustupke u spoljnoj politici, pre svega na to da se u Poljskoj raspiše referendum o uvođenju evra.

Inicijativu je pokrenuo Ludvik Dorn - nekada bliski saradnik braće Kačinjski, pokojnog predsednika Leha i bivšeg premijera Jaroslava, - sada poslanik nove stranke Solidarna Poljska.

"Nemam ništa protiv Hrvatske, ali postoji red kako se voli. Prvo se voli domovina a tek onda druga zemlja", kazao je Dorn u intervjuu koji objavljuje današnje izdanje lista Žečpospolita.

Dornova ideja je da poslanici Slobodne Poljske uz konzervativce Jaroslava Kačinjskog blokiraju ratifikaciju sporazuma o ulasku Hrvatske u EU sve dok premijer Tusk ne pristane da Poljaci na referendum odluče da li će Poljska ulaziti uopšte u evrozonu.

Pravo i Pravda Kačinjskog i Slobodna Poljska Zbignjeva Žobre imaju u Sejmu 156 od 460 poslaničkih mesta, te bez njih Sejm nije u stanju da ratifikuje sporazum sa Hrvatskom.

Konzervativci Kačinjskog ne isključuju da će blokadu podržati ali ne otvoreno već posredno, uzdržavajući se od glasanja, što bi u praksi međutim imalo isti efekat, jer glasova za ratifikaciju ne bi bilo dvoljno.

"Pravo i Pravda se zalaže za to da Hrvatska bude u Uniji. Hrvatski narod koji je vekovima povezan sa Evropom zaslužuje članstvo. Ne mogu da zamislim da glasamo protiv sporazuma ali mogu da zamislim da se uzdržimo glasanja", rekao je listu Gazeta viborča poslanik konzervativaca Rišard Čarnjecki.

"Ne verujem da odgovorni političar, čak i opozicioni, može da napiše takve svaštarije koje udaraju u nacionalne interese Poljske. Poljska je uvek podržavala evropske težnje Hrvatske", izjavio je portparol poljske vlade Pavel Graš, odbivši ovakav zahtev kao običnu ucenu.
XS
SM
MD
LG