Dostupni linkovi

Češka nameštala rezultate kontrole evropskih projekata



Češki činovnici koji kontrolišu trošenje sredstava iz fondova Evropske unije nameštali su rezultate svojih revizorskih kontrola tako da u godišnjim izveštajima pogrešno utrošena sredstva budu manja od dva odsto ukupno dodeljenih, upozorio je Evropski revizorski sud.

Češka vlada potvrdila je danas medijima da je 8. maja dobila pismo sa upozorenjem od evropskih revizora da su i u novom sistemu kontrola trošenja novca iz zajedničke evropske kase koje sprovode revizori češkog Ministarstva finansija krupne greške.

Evropski revizori u izveštaju od 80 stranica u koji je uvid imao češki on lajn dnevnik Aktualne.cz otkrili su da pogrešno nije bilo, recimo u programu saobraćajne infrastrukture, podeljeno samo 1,85 evropskih dotacija, kako su izvestili za prošlu godinu češki činovnici, već čak 41 odsto.

Evropska komisija u takvim slučajevima za 41 odsto smanjuje sredstva u programu dotacija koje su za Češku prošle godine u tom programu iznosile 6,4 milijardi evra.

Krajnja mera je potpuna obustava dotacija i isplaćivanja novca koji Češka traži da joj se za taj program refundira.

EU je već Češkoj obustavila od proleća isplatu dotacija za neke druge programe zbog podozrenja da deo tog novca umesto da služi građanima Češke završava u džepovima čeških zvaničnika, pre svega na regionalnom i lokalnom nivou.

Brisel i Prag postigli su džentlmenski sporazum da Češka radije dotacije ni ne traži do juna dok ne uspostavi verodostojan sistem kontrole, koji je trebalo da bude upravo taj, centralni u Ministarstvu finansija, čiji rad je sada osporio Evropski revizorski sud.

Češki premijer Petr Nečas upozorio je ovih dana da bi za deficit budžeta i javnih finansija bila katastrofa ukoliko EU uskoro ne obnovi isplatu sredstava koje je češka država već finansirala iz budžeta i sada traži od Brisela refundiranje.
XS
SM
MD
LG