Dostupni linkovi

Danas na samitu NATO-a o odnosima sa BiH, Crnom Gorom, Makedonijom



Šefovi diplomatija NATO-a danas će u okviru samita u Čikagu o pitanjim važnim za Atlantski savez razmeniti mišljenja s kolegama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Gruzije, ali na ovom susretu lidera NATO-a neće biti nikakvih odluka vezanih za prijem novih članica.

Ministri inostranih poslova te četiri zemlje će od NATO-a dobiti snažnu podršku da nastave sprovođenje reformi i uslova iz Akcionih planova za članstvo, dok će atlantski partneri potvrditi da NATO nastavlja politiku "otvorenih vrata" za nove članice, čim one ispune ispune nužne uslove.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja Filip Gordon je uoči samita izjavio da "saveznici u Čikagu neće donosti odluke o proširivanju NATO-a, ali će poslati jasnu, povoljnu poruku zemljama kandidatima uz podršku njihovim težnjama".

Visoki funkcioner Stejt departmenta Filip Riker je, prema izveštaju vašingtonskog internet portala Diplonjuz, ocenio da bi "Crna Gora na samitu NATO-a mogla očekivati dobre vesti".

Za BiH i dalje ostaje važno pitanje rešavanja vojne imovine da bi počeo da se bitnije ostvaruje Akcioni plan za članstvo u NATO-u, potvrdili su izvori u Atlantskom savezu.

Dalji napredak Makedonije ka članstvu u NATO-u i dalje je uslovljen dogovorom Skoplja i Grčke, članice NATO, o pitanju imena Makedonije.
XS
SM
MD
LG