Dostupni linkovi

Merkelova smenila ministra za životnu sredinu



Nemačka kancelarka Angela Merkel smenila je ministra za životnu sredinu Norberta Retgena, pošto je, kao kandidat njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za predsednika vlade na prevremenim izborima u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini
Severnoj Rajni-Vestfaliji, pretrpeo težak poraz.

Merkel je danas objavila Retgenovu smenu i navela da će ga na ministarskom mestu zameniti poslanik Peter Altmajer.

CDU, predvođen Retgenom, postigao je na izborima u nedelju, 13. maja najgori rezultat na pokrajinskim izborima u Severnoj Rajni-Vestfaliji od Drugog svetskog rata.

Na izborima su pobedu odneli Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i stranka Zelenih, koje su u ovoj pokrajini bile na vlasti od 2010.

Retgenova rivalka, trenutna predsednica pokrajinske vlade Hanelore Kraft iz SPD-a tako će, ne više u manjinskoj vladi već u stabilnoj koaliciji, moći da ostane na vlasti narednih pet godina.

Predizborna kampanja Retgena bila je praćena serijom gafova, koje su njegove kolege konzervativci otvoreno kritikovali.

Retgen je već podneo ostavku na mesto šefa lokalnog ogranka CDU.

To je podstaklo pitanja da li će moći verodostojno da nastavi da nadgleda jedan od najvećih projekata nemačke vlade: prelazak na obnovljive izvore energije, kada Nemačka okonča svoje oslanjanje na nuklearnu energiju.

Izbori u Severnoj Rajni-Vestfaliji bili su poslednji veliki test pred savezne parlamentarne izbore u Nemačkoj u septembru 2013. godine.

U januaru 2013. slede samo još izbori u Donjoj Saksoniji u kojoj sada vladaju hrišćanske demokrate.
XS
SM
MD
LG