Dostupni linkovi

Ero premijer Francuske



Žan-Mark Ero zvanično je danas postao francuski premijer, posle kratkog sastanka s bivšim predsednikom vlade Fransoaom Fijonom, koji je obavljao tu funkciju od maja 2007. do 2012. godine.

Zbog imenovanja Eroa, svog dugogodišnjeg saradnika i čoveka od poverenja, Oland se našao na meti kritika zbog toga što je Ero krivično osuđen pre 15 godina.

Ero (62), bivši profesor nemačkog jezika, šef poslaničkog kluba socijalista u parlamentu i gradonačelnik Nanta, osuđen je 1997. godine zbog favorizovanja prilikom sklapanja ugovora u lokalnoj upravi, a Oland je, na šta opozicija sada podseća, tokom predizborne kampanje obećao da neće saradjivati ni sa kim ko ima kriminalnu prošlost.

"Neću biti okružen ljudima kojima se sudilo i koji su osuđeni", obećao je Oland u aprilu, poručivši prisutnima da mogu da ga podsete na to obećanje ako ne bude održao reč.

Novi premijer, kao ni novi francuski predsednik Fransoa Oland (57), koji je juče preuzeo dužnost predsednika, nikada nije obavljao ministarsku funkciju.
XS
SM
MD
LG