Dostupni linkovi

Ostaje tužba protiv Epla oko cena e-knjiga



Federalni američki sudija je, pozivajući se na reči pokojnog Stiva Džobsa (Steve Jobs), odlučio da ne odbaci tužbu za kartelsko udruživanje koja je, u vezi sa cenama elektronskih knjiga, podignuta protiv Džobsove kompanije Epl (Apple) i nekoliko velikih izdavačkih kuća u SAD.

Sudija Deniz Kout (Denise Cote) je u svojoj odluci citirala Džobsove reči da će sporazum Epla sa izdavačima kao što su Pengvin, Holcbrink, Sajmon i Šuster, Harper Kolins i Hačet prinuditi kupce da "plaćaju malo više" za elektronske knjige i da će cene biti "iste" i kod Epla i kod Amazona.

Američka vlada se prethodno pridružila tužbi 15 saveznih država u kojoj se Epl i izdavači terete da su se 2009. godine dogovorili da prinude Amazon na povećanje cena elektronskih knjiga koje je on nudio za 9,99 dolara preko svog elektronskog čitača Kajndl (Kindle).

Kako se u tužbi navodi, izdavače je brinulo to što je Amazonova cena elektronskih knjiga previše niska u odnosu na izdanja knjiga s tvrdim koricama, dok je Epl bio zabrinut zato što je bio pred pokretanjem sopstvenog elektronskog čitača Aj-ped (iPad).

Amazon je 2010. godine pokrivao prodaju 90 odsto elektronskih knjiga u SAD, napomenula je sudija Deniz Kout.

Sudija je odbacila argument odbrane da su Epl i izdavači samo želeli da poprave efikasnost distribucije.

Sudija je napomenula da je Džobs kazao izdavačima: "Korisnik (elektronskih knjiga) će plaćati malo više, ali to je ionako ono što želite".

Epl je ranije tvrdio da su optužbe na njegov račun netačne, i da je ta firma zapravo podsticala inovativnost i konkurentnost pokretanjem elektronske prodavnice AjBukstor (iBookstore) 2010. godine.
XS
SM
MD
LG