Dostupni linkovi

Tužilac: Mladićeva ruka u svim zločinima



Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, počelo je jutros pred Haškim tribunalom uvodnom rečju tužioca Dermota Gruma (Groom).

On je rekao da je "Mladićeva ruka" zajednička u svim zločinima koje su njegove snage počinile nad hiljadama građana BiH "samo zato što nisu bili srpske nacionalnosti".

"Zajedničko tim zločinima jeste i zločinačka namera da se bosanski Muslimani i Hrvati trajno uklone sa velikog dela teritorije BiH, na koju su lideri bosanskih Srba polagali pravo. Zajednički su im i počinioci... zajedničko im je i to što je ruka Mladića vidljiva u svakom od tih zločina", naglasio je tužilac Grum.

On je takođe rekao da su zločini Mladićevih snaga na nekim lokacijama dosegli nivo genocida.

Kao primere tih zločina, tužilac je naveo progon i ubistva Bošnjaka širom BiH 1992, ubistvo hiljada bošnjačkih zarobljenika u Srebrenici u leto 1995, streljanje šestorice srebreničkih muškaraca i dečaka u Trnovu i artiljerijski napad na sarajevsku pijacu Markale u avgustu 1995. godine.

Podsetio je da je u Tnovu ubijen i 16-godišnji Dino Salihović, kome su na snimku zločina počinioci govorili da će "umreti nevin".

"Do trenutka kada su Mladić i njegove trupe ubile hiljade u Srebrenici, oni su dobro uvežbani u veštini ubijanja i efikasni u etničkom čišćenju", kazao je tužilac, dok je general Mladić slušao bezizražajnog lica.

Pre tačno 20 godina, Mladić je, prema rečima tužioca Gruma, postao komandant VRS i "zločinačkog poduhvata" etničkog čisćenja nesrba koji je "realizovao vojnom silom".

Prema optužnici, Mladić je "dobio mandat vođstva bosanskih Srba da iskleše granice nove srpske države", koju su osmislili predsednik RS Radovan Karadžić i predsednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik.

Tužilac nastavlja sa uvodnom rečju, koja će potrajati šest sati.
XS
SM
MD
LG