Dostupni linkovi

INZKO: 2012. godina može biti prelomna za BiH



Nedavni događaji ulijevaju istinsku nadu da bi 2012. godina zaista mogla biti prelomna godina za BiH na putu ka potpunoj integraciji u euroatlanske institucije ukoliko politički lideri ispune obaveze koje su preuzeli, rekao je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko tokom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Predstavljajući svoj redovni šestomjesečni izvještaj o provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je obavijestio Vijeće sigurnosti da se, nakon formiranja novog Vijeća ministara u februaru, vide znaci pozitivnih promjena.

Imamo politički proces zasnovan na dijalogu i spremnosti na kompromis. Ovo vraćanje političkom dijalogu, pregovaranju i postizanju kompromisa, do čega je trebalo doći daleko ranije, jeste jako dobra vijest,rekao je.

Govoreći o preostalim pitanjima državne imovine i vojne imovine, Inzko je pozdravio dogovor šest političkih stranaka postignut 9. marta kao pozitivan korak što je najvažnije, napredak u vezi s pitanjem vojne imovine pomogao bi da se stvore pravi uvjeti za puno učešće BiH u Akcionom planu za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan; MAP).

Ono što sad treba pokazati je djelovanje državne i entitetskih vlada u smislu provođenja dogovora koji su postigli, istakao je. Visoki predstavnik je informirao Vijeće sigurnosti i o određenim negativnim događajima, uključujući izazove uperene protiv mirovnog sporazuma. U završnom obraćanju je primijetio da posljednja dešavanja daju nadu u istinski napredak u BiH.
XS
SM
MD
LG