Dostupni linkovi

Predstavnici Stejt departmenta posetili Timošenkovu



Delegacija Stejt departmenta posetila je danas bivšu premijerku Ukrajine, Juliju Timošenko koja je nedavno iz zatvora prebačena u bolnicu.

Delegacija, koju je predvodio predstavnik kancelarije za demokratijiu i zaštitu ljudskih prava, stigla je tokom posle podneva u državnu bolnicu u Harkovu, gde se od srede nalazi bivša ukrajinska premijerka, koja pati od diskus hernije.

To je prvi put da su američki zvaničnici posetili Timošenkovu, koja je u zatvoru od avgusta prošle godine.

Bivška ukrajinska premjerka nedavno je obustavila štrajk glađu koji je započela zbog nasilja kojem je, kako tvrdi, izložena u zatvoru.

Julija Timošenko osuđena je u oktobru 2011. na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a njeni postupci su predmet još nekoliko sudskih istraga.

Slučaj bivše premijerke izazvao je ozbiljnu krizu u odnosima Kijeva i EU, koja smatra da iza suđenja i osude Timošenkove stoje politički motivi.

Desetak predsednika evropskih zemalja bojkotovalo je dolazak na samit srednje i istočne Evrope koji je ove sedmice trebalo da se održi u Jalti, zbog čega su ga ukrajinske vlasti otkazale.

Evropska komisija saopštila je, takođe, da nijedan njen predstavnik neće doputovati u Ukrajinu na ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje traje od 8. juna do 1. jula.
XS
SM
MD
LG