Dostupni linkovi

Ukrajinski premijer: Timošenko može da se leči



Ukrajinsko rukovodstvo ne isključuje mogućnost da se bivša premijerka i liderka opozicije Julija Timošeko leči van zemlje, kaže premijer Mikola Azarov.

"Nećemo trčati pred rudu. Timošenkova je sada podvrgnuta tretmanu na osnovu čijih rezultata ćemo zaključiti da li joj je potrebna dalja medicinska pomoć", rekao je Azarov za međunarodni televizijski kanal "Juronjuz" (Euronews).

"Ukoliko, posle toga, nadležni lekarski organi zaključe da joj se u Ukrajini ne može pružiti adekvatno lečenje, ali može u nekoj ustanovi van zemlje, tek tada ukrajinsko liderstvo može da razmotri tu mogućnost", naveo je on, istakavši da bi takva mogućnost bila bazirana na čisto humanitarnim razlozima.

On je naveo da bi takva odluka iziskivala izmene u odgovarajućim zakonima i propisima, podsetivši da je Ukrajina preduzela ogroman zadatak reformisanja pravosudnog sistema, prenela je državna agencija UKRINFORM.

"Na snagu će stupiti novi zakon o krivičnom postupku, čime će se građanska prava proširiti, i upravo zbog toga vodimo istinski rat protiv korupcije", rekao je Azarov.

Bivša premijerka Ukrajine služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena prošle jeseni zbog potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje podignuto još desetak optužnica za različita krivična dela pronevere, pranja novca i utaje poreza.

Ona pati od jakih bolova u leđima, zbog čega je više puta premeštana u bolnicu, a jednom, kako tvrdi, i protiv svoje volje i uz upotrebu sile, zbog čega je započela štrajk glađu.

Zbog pogoršanog stanja, Timošenkova je prošle nedelje prebačena u bolnicu, gde se leči pod nadzorom lekara iz Nemačke, a veliki broj evropskih lidera najavio je bojkot Evropskog prvenstva u fudbalu koje 8. juna počinje u Ukrajini i Poljskoj.
XS
SM
MD
LG