Dostupni linkovi

Vlada i banka traže rešenje za dug KAP



Predstavnici mađarske OTP banke i Vlade Crne Gore dogovorili su se danas da do kraja juna ove godine nađu model otplate duga Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) od 49 miliona eura koji je preuzela država.

Ministarstvo finansija je saopštilo da OTP banka "neće preduzeti poteze koji bi narušili stabilnost javnih finansija".

Vlada je 2010. godine dala garancije KAP-u za 132 miliona evra, koliko ja fabrika aluminijuma pozajmila od tri kreditora - nemačke Dojč banke, mađarske OTP i ruske VTB banke.

Pošto je ruski suvlasnik KAP, kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, odbila da potpiše saglasnost za vraćanje dugova, to je palo na crnogorsku vladu koja je nedavno vratila dug nemačkom kreditoru KAP od 23,4 miliona evra.

Obaveze prema mađarskoj banci dospele su aprila ove godine i Vlada u pregovorima sa njom pokušava da nađe model vraćanja kredita koji ne bi ugrozio javne finansije.

Skupština Crne Gore je februara zadužila Vladu da pokrene proceduru za raskid ugovora sa ruskim suvlasnikom fabrike aluminijuma. Vlada i Deripaskina kompanija imaju po trećinu vlasništva.

Međunarodni monetarni fond (MMF) sugerisao je ranije Vladi da ne izdaje državne garancije privatnim preduzećima jer bi to moglo ugroziti stabilnost javnih finansija i povećati javni dug koji je posle rebalansa budžeta prastao na 50 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP).

Ukupne državne garancije na kredite domaćih i stranih kompanija iznose 12 odsto BDP ili 318 miliona evra.
XS
SM
MD
LG