Dostupni linkovi

Na samitu NATO ministri BiH, Makedonije i Crne Gore



Na samitu vođa država NATO, u Čikagu 20. i 21. maja, i šefovi diplomatija BiH, Makedonije i Crne Gore učestvovaće u raspravi o ključnim temama poput partnerske
saradnje i operacije u Avganistanu, ali na ovom susretu na vrhu NATO neće razmotriti i mogućnost ulaska u članstvo ove tri zemlje.

Kako je danas na konferenciji za štampu izjavio generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, s ciljem da se oda priznanje partnerskim zemljama koje doprinose operacijama NATO u svetu, će, pored ostalih, na nivou ministara i s predstavnicima BiH, Makedonije i Crne Gore biti razmenjeno mišljenje o "širokoj lepezi dnevnog reda samita".

Rasmusen je već prethodno stavio do znanja da na susretu vođa Atlantskog saveza u Čikagu neće biti reči o mogućem ulasku novih članica u NATO.

BiH, Makedonija i Crna Gora uključene su u Akcioni plan za članstvo u NATO i trebalo bi još da ispune neke bitne uslove da bi mogle da računaju na poziv za učlanjenje u Atlantski savez.

Prema dnevnom redu samita, šefovi država i vlada NATO osvrnuće se i na politiku "otvorenih vrata" za ulazak u članstvo novih zemalja.

Rasmusen je danas naglasio da će s partnerskim zemljama vođi NATO razmotriti "zajedničke bezbednosne izazove i kako da se saradnja proširi i produbi".

On je dodao da NATO u Avganistanu deluje zajednički sa još 22 partnera, rekavši da Atlantskom savezu "na Kosovu osam partnera pomažu da tamo očuvamo bezbednost i stabilnost".

Čelnik Atlantskog saveza je istakao da će samit NATO u Čikagu biti dosad najveći, uz učešće 60 zemalja, kao i UN i Evropske unije s kojom NATO želi da snažno produbi i podeli saradnju u bitnim sektorima odbrane, jačanja i osavremenjivanja sposobnosti delovanja.

Takođe će se potvrditi rešenost da se "održi sposobnost NATO da se uhvati u koštac s izazovima 21. veka", naveo je Rasmusen i posebno naglasio da temelj NATO predstavlja savezništvo Severne Amerike i Evrope.

Rasmusen je potvrdio da na samitu u Čikagu neće biti susreta vođa NATO i ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je rekao da je razlog tome "prevelika zaokupljenost ruskog predsednika domaćim poslovima" i naglasio da to ništa ne menja u strategijskoj saradnji NATO i Rusije oko Avganistana, borbe protiv terorizma i drugih svetskih pitanja.
XS
SM
MD
LG