Dostupni linkovi

Sastali se Venizelos i Samaras



Lider grčkih socijalista Evangelos Venizelos sastao se danas sa vođom konzervativne Nove demokratije Antonisom Samarasom, u pokusaju da formira novu vladu.

Samaras je kazao posle sastanka da još ima šanse za postizanje sporazuma o formiranju vlade. "Borimo se za vladu - i još ima nade da će se to dogoditi".

Predsednik socijalističkog PASOK-a Venizelos saopštio je sinoć da je učinjen prvi korak ka mogućem formiranju nove, koalicione proevropske vlade Grčke, uz načelnu saglasnost male stranke "Demokratske levice" (DIMAR).

Venzelos je treći stranački lider koji pokušava da formira koaliciju posle nedeljnih parlamentarnih izbora na kojima niko nije osvojio dovoljno glasova da samostalno formira kabinet.

Iako su bili u prošloj vladi, PASOK i Nova demokratija su na izborima u nedelju dobili znatno manje glasova, pre svega zbog gneva birača zbog oštrih mera štednje.
Birači su više glasova dali strankama koje se protive uslovima međunarodnih kreditora.

Ako današnji pregovori ne uspeju, očekuje se da će grčki predsednik Karolos Papuljas zatražiti od političkih lidera da još jednom pokušaju da formiraju vladu, a potom će, ako se to ne desi, raspisati nove izbore.
XS
SM
MD
LG